El trencaclosques de la Llei Electoral de Catalunya

Fa uns mesos podiem veure pel carrer a voluntaris amb samarretes de color safrà que demanaven signatures per a la creació d’una Llei Electoral pròpia per a Catalunya mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular. Una reivindicació en principi justa, ja que aquesta Llei ja es contemplava a l’Estatut de 1977 i mai es va arribar a crear. Ara, però, amb 88.926 signatures presentades i, el que és més important, amb l’aparició dels casos Millet i Pretòria -que han erosionat, tant per activa cóm per passiva, la credibilitat en el sistema i els polítics catalans-  sembla que els partits, almenys els majoritaris, s’han posat les piles i començen a veure amb bons ulls una reforma electoral.

Ara, sembla que els escons on s’asseuen els diputats a l’Hemicicle són més còmodes del que ens volen fer crèure al Canal Parlament, perque juntament amb la voluntat d’un rentat de cara col·lectiu també existeixen els recels i les pors a un canvi de la llei. És una por més gran que la que tenen les dones i els homes al canviar-se el color dels cabells, ja que aquí no tan sols corre perill una  cabellera si no s’aplica bé el tint, sinó caps sencers de diputats. De fet, des de Ciutadans i des del Partit Popular no en volen ni sentir a parlar, d’aquesta reforma.

Pel que fa els grups restants (Convergència, PSC, Esquerra i Iniciativa) ja els hi està bé encetar aquest tema. Ara per ara només estan d’acord amb el tema de les vegueríes cóm a circumscripció electoral. I mentres uns, cóm ara Convergència, proposen un model electoral semblant al dels “länders alemanys”, d’altres, cóm els membres del Tripartit, proposen la fòrmula “una persona, un vot”, en contraposició a la actual Llei d’Hondt que afavoreix els vots rurals (majoritàriament convergents) per sobre dels vots del cinturó de Barcelona (on els membres del Tripartit hi tenen més a guanyar). Pel que fa això, el PSC demana un model semblant a l’anglès, on, segons diuen, el ciutadà podrà adreçar-se directament al seu diputat.

Ara, on també hi haurà batalla serà pel tema de les llistes, si han de ser obertes totalment, desbloquejades o es deixen tal i cóm estàn. Encara que ningú s’ha pronunciat obertament encara per aquesta última fòrmula.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under politiqueig, Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s