Els mateixos actes, la mateixa hipocresía.

Encara persisteixen a la ment de tots nosaltres -i estic convençut que hi seran durant molt de temps- les imatges que els mitjans van anar publicant entre el 17 i el 18 de març sobre les càrregues que van fer els Mossos d’Esquadra als estudiants a Plaça Universitat i a les Rambles. Encara que si dic que només van ser contra els estudiants em quedo curt, perque hi van haver fabes per tothom: periodistes, gent que passava per allà i fins i tot a un pobre nano de 10 anys i la seva família. Concentració dels periodistes en contra de les càrregues indiscriminades dels mossos

En aquest post no penso dir res sobre el Pla Bolonya, ja que ara mateix no sé si és la salvació o la espasa de Dàmocles sobre la Universitat catalana. A la privada, on jo vaig, no se n’ha parlat gaire del tema i, si bé és cert que tots els professors diuen que és un pla de puta mare jo encara no hi veig l’aigua clara… Falta informació. Però sí que vull parlar d’una altre fet de fa exactament 10 anys.

14 de Gener de 1999. El president del Govern espanyol, Jose Maria Aznar fa una visita al Centre Nacional de Microelectrónica, que es troba al Campus de Bellaterra. Un grup d’entre 200 estudiants (segons El País) i de 50 (segons la Delegació del Govern) es manifesten en contra de la visita d’Aznar. La polícia Nacional no triga a reaccionar i acaba protagonitzant la primera intervenció violenta en una Universitat des del temps del franquisme. Després d’aixó, tots els grups parlamentaris de la oposició es van llençar demanar la dimissió dels responsables de la intervenció -des del cap de la polícia a Catalunya fins a Aznar, passant per la delegada del Govern Júlia Garcia-Valdecasas- mentre recordaven a l’Aznar que a la universtat no hi ha d’haver policies esbatussant als estudiants cóm tampoc està ben vist que entrin a una església o a un hospital.

L’aleshores rector de la UAB, Carles Solà, va oferir el seu càrrec a disposició del claustre, que li retornà la carta de dimissió. En aquella mateixa sessió del claustre Aznar es va convertir en el primer president electe declarat “Persona non grata” en una institució acadèmica, juntament amb Valdecasas i la Policia Nacional.

Ara tornem als dies següents al 17 de març del 2009…

Joan Saura, ara Conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i el màxim responsable del cos dels Mossos d’Esquadra, després del President de la Generalitat, aprova la càrrega policial tot i que diu que van haver aspectes “que no li van acabar d’agradar gaire”, però l’aprova. Tot i això, ara fa deu anys, el mateix Saura va preguntar-li en una sessió parlamentària a Aznar “Què més ha de fer la delegada del govern a Catalunya” perque fos rellevada del seu càrrec… “Por la boca muere el pez”, diuen els castellans.
Tot i això, Joan Saura no és l’únic que hauría de tenir en ment el seu passat, els seus fets anteriors -o en aquest cas les seves paraules- per ser conseqüent amb sí mateix. I també perque el seu partit sigui conseqüent amb la política que representa. El dia després de les càrregues vaig inscriure’m a un grup de Facebook anomenat “Contra la repressió policial als estudiants. SAURA DIMISSIÓ”. Al dia següent trobo a la meva bústia de Facebook un missatge d’un contacte, membre del PP d’una vila del Maresme que diu així:

“He visto que te has incorporado al grupo que pide la dimisión de Saura. Si te parece correcto, puedes invitar a todos tus amigos y pedirles que hagan un poco el efecto cadena. Ya somos 8.500 sería fantástico, llegar a los 250.000 Nuestros parlamentarios tendrian un potente argumento para pedir la dimisión de Saura y abrir una buena brecha en la linea de flotación del tripartit.”

Ara mateix hi ha 12.836 membres, una xifra gens desdenyable, per cert. Però el missatge em va irritar cóm si m’haguessin ruixat els baixos de colònia barata. La meva contestació va ser fulgurant:

“Jo demano la dimissió de Saura perque els Mossos han entrat a la Universitat, de la mateixa manera que també vaig demanar la de Valdecasas i de l’Aznar en el seu moment quan es van produïr els aldarulls de la UAB el 1999 amb la Policia Nacional.

Cap policia no hauria d’ocupar cap universitat.

El 1999 vas demanar la dimissió de Valdecasas? Em fa molt l’afecte que no. Ara no em vinguis demanant que convidi a més gent per la “teva” causa. Hipócrita.”

En fí…

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s